WORKSHOPS

Studio Lord offers workshops, courses and lectures in comics, animation and graphic software. Our students range from young kids to adult learners and we tailor the courses after your specific wishes. The classes listed  below are all in Swedish. For offers in English please contact us at info[at]studiolord.se

KURSER, WORKSHOPS OCH FÖRELÄSNINGAR
I SERIER, TECKNING OCH PHOTOSHOP

Elin och Gustaf på Studio Lord har genom åren hållit flertalet kurser, workshops och föreläsningar. Bland annat för unga serie- och mangatecknare på bibliotek, museer och med Skapande skola.

Elin är dessutom instruktör i grundläggande animation (tecknad film) och i Adobes programvaror Photoshop (fotoredigering, teckning) och InDesign (formgivning och spara ut för tryck). Kurserna är riktade till vuxna och har arrangerats av bland annat Svenska tecknare och studieförbund som ABF.

Under 2012 utvecklade Studio Lord tillsammans med två andra konstnärer dessutom ett eget workshop-upplägg som gick ut på att få tjänstemän, politiker och kreatörer att lättare kommunicera med varandra. Många hade upplevt att det lätt blev missförstånd, trots att man ville samma sak, när kreativa och kulturella näringar skulle samverka med de offentliga och privata sektorerna. Workshopen fick namnet Omroller Bytta och hölls bland annat på Generator-konferensen.

De vanligaste uppläggen listas nedan men vi skräddarsyr gärna kurser, workshops och föreläsningar så att det passar deltagarnas förkunskaper. Kontakta oss genom formuläret så diskuterar vi mer än gärna olika upplägg. Det går också bra att skicka e-post till info[at]studiolord.se


 

VÅRA UTBILDNINGAR

Tidningsartikel ur UNT med rubriken Serietecknarskola populärt inslag på lovet

SERIETECKNING; BARN

Finns även med manga-inriktning

För 10-12 åringar | 2 timmar | 10 deltagare per lärare

Vi inleder med en kort presentation med exempel på serier i olika stilar och ursprung innan vi går igenom grunderna i serietecknande. Pratbubblor, ljudeffekter och hur man kan använda geometriska former som stöd. Deltagarna får också lära sig rita sin favoritfigur eller hitta på en egen. Slutligen gör vi kortare serier.

Perfekt lovaktivitet! Erbjuds också som kurs med återkommande sammankomster.

Läs ett reportage om en av våra kurser på Tierps Bibliotek i Upsala Nya Tidning

En affisch på en affisch tavla som marknadsför en kurs i serieteckning på Tierps bibliotek

SERIETECKNING; UNGDOM

Finns även med manga-inriktning

För 13-15 åringar | 2 timmar | 10 deltagare per lärare

Förutom det som ingår i barn-kursen går vi också (i mån av tid) igenom:

 • hur man  berättar i bilder
 • processen med layout, skisser, tuschning, textning och färgläggning
 • grunderna i perspektivteckning och att teckna samma figur ur olika vinklar
 • olika ansiktsuttryck och sinnesstämningar
 • de redskap som professionella tecknare använder

Perfekt lovaktivitet! Erbjuds också som kurs med återkommande sammankomster.

BERÄTTA MED BILDER

Drop-In workshop för alla åldrar och förkunskaper. Inga förkunskaper krävs.

En bild säger mer än tusen ord. Flera bilder berättar en historia.
De medverkande får ett gäng papper med serierutor på. Alla rutorna är tomma förutom den första - workshopdeltagarnas uppgift är att fortsätta berättelsen. Berättelsen är i jag-perspektiv så de flesta ritar någon version av sig själv vilket brukar gå rätt fort att komma på - om inte så finns instruktörerna där med förslag, t.ex. "hur skulle du rita dig själv om du var en katt." Under arbetets gång demonstreras teckningstips och "serie-fusk", t.ex. att någon står bakom en mur om det är svårt att rita ben.

Det finns ett antal olika början att välja mellan samt även tomma rut-ark för den som redan har en idé. Även steg-för-steg-övningar där deltagarna kan lära sig teckna några kända seriefigurer baserade gå geometriska former.

Anpassad för Drop-In.

Animerad cinemagraph där hissen i ett köpcenter rör sig men allt annat står stilla

ANIMATION, FÖRELÄSNING

Finns att boka som hel- eller halvdagsföreläsning.

Föreläsningen utgår ifrån den animerade filmens historia och redogör för olika tekniker och tillvägagångssätt, med fokus på småskaliga och ofta analoga produktioner. Syftet är att ge deltagarna verktyg att själva prova animation hemma med saker som finns till hands.

Föreläsningen innehåller:

 • Kortfattad animationshistoria
 • Olika tekniker
 • Arbetsprocess
 • Komposition, kamerarörelser mm
 • Frame by frame eller keyframes?
 • Program, upplösning mm
 • Dialog och ljud

ANIMATION, WORKSHOP

Erbjuds som heldag eller 3 tillfällen á 2 timmar, med stop motion- eller blädderboksanimation.

Stop Motion-animation
Max 10 deltagare per lärare
Upptäck den fantastiska känslan av att ge liv åt döda ting! Deltagarna gör egna animationer under handledning. Bygger scenografier och gör stop motion-filmer med papper, blandat pysselmaterial och saker som finns till hands. Workshopen inleds med tips och inspiration.

Blädderboksanimation
Max 20 deltagare per lärare
Genom att teckna sida för sida i en bok skapar deltagarna varsin blädderboksanimation under handledning. Workshopen inleds med tips och inspiration. Ge dina bilder liv!

512px-Adobe_Photoshop_CC_iconThis file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

PHOTOSHOP, GRUNDER

Finns att boka som hel- eller halvdagsföreläsning eller som workshop med praktiska moment.

Som föreläsning: obegränsat antal deltagare | Som workshop: max 10 deltagare per lärare

En grundläggande utbildning i det ledande bildredigeringsprogrammet Adobe Photoshop. Deltagarna får lära sig de vanligaste verktygen, digitalisering av bild, justering av ton och kontrast samt visar hur man tecknar och målar digitalt i programmet.

Funktioner som beskärning, enklare retusch, bildmanipulation och hur man använder lager visas också. Slutligen demonstreras hur en bild exporteras för att passa till utskrift och tryck, eller för att visas på skärm.

512px-Adobe_Photoshop_CC_iconThis file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

PHOTOSHOP, AVANCERAT

Finns att boka som hel- eller halvdagsföreläsning eller som kurs med återkommande lektioner.

Som föreläsning: obegränsat antal deltagare | Som kurs: max 10 deltagare per lärare

Fördjupning i Adobe Photoshop. Utbildningen kan anpassas efter vad ni vill lära er.
Exempel på fördjupningsområden:

 • Fotoredigering
 • Friläggning
 • Teckna och måla digitalt
 • Enklare animation
Adobe_InDesign_CC_iconThis file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license

INDESIGN, GRUNDER

Finns att boka som hel- eller halvdagsföreläsning eller som kurs med återkommande lektioner.

Som föreläsning: obegränsat antal deltagare | Som kurs: max 10 deltagare per lärare

Den här utbildningen lär ut grunderna i Adobe InDesign, layoutprogrammet som används att skapa böcker, informationsblad, visitkort och andra trycksaker.
Vi går igenom InDesigns verktyg och paneler, hur man länkar in bilder och håller en enhetlig typografi genom hela projektet. Deltagarna får också fördjupad kunskap i textformatering, samt lära sig om format och export för tryck.

Ett traditionellt växtmönster i grönt och vitt.

RITA MÖNSTER

Finns att boka som föreläsning eller workshop med praktiska moment.

Deltagarna får lära sig formge sömlöst repeterande mönsterrapporter för textil, tapet, brickor och annat. Allt från stilistiskt grafisk mönster till detaljerade kreationer gås igenom. Tekniker för att teckna både för hand och med datorn som hjälpmedel demonstreras. Vilka tryckmetoder finns det och vad bör man tänka på i förhållande till dem? Även färgsättning ingår i kursen.

Instruktör Gustaf Lord har gjort fler än 300 tapetmönster för olika varumärken